Нощта на МУЗЕИТЕ – 16 май 2009

НХА – ГАЛЕРИЯ „АКАДЕМИЯ” в рамките на НОЩТА НА МУЗЕИТЕ / 16 МАЙ 2009 представя СЕНЗОРИЯ.

Ако не успеете да присъствате, четете www.interior-scena.bg

За втора поредна година НХА се пресъединява към набиращата все по-голяма популярност в цял свят френска инициатива – НОЩ НА МУЗЕИТЕ.

Галерия „Академия” продължава своята последователна политика – да участва в този празник на изкуствата, показвайки най-младото и актуално българско визуално изкуство; изкуството на бъдещето, представено от студенти в НХА.

Проектът „Сензория“ е дело на възпитаници от новата магистърска програма „Дигитални изкуства“. Програмата е с експериментална, лабораторна насоченост, отговаряща на интереса към електронните медии като към самостоятелно изразно средство, водещо до създаване на авторски художествени произведения. Проектът се осъществява с помощта на преподавателите в модула “Интерактивeн пърформанс и инсталация”, в който студентите изучават и построяват системи за електронни пърформанси с интерактивни технологии.

Основната идея на проекта „Сензория“ е играта на образи и представи, забавлението, както и разчупването на стереотипите спрямо образа на една институция.

Визуално проектът представлява проекция в галерия „Академия” на предварително генерирани статични или видео изображения, които се наслагват върху един базов образ – фасадата на НХА . Сензори, разположени в различни части на изложбената зала, се задействат от публиката, а компютърен софтуер определя кое изображение да пусне всеки път, когато някой или няколко сензора се задействат, така че да се получи наслояване на повече от един образ на базата на физическите движения на публиката.

Нека за момент си представим, че фасадата на нашата академия е в ръцете ни и за нея не съществуват познатите досега конструктивни, пропорционални и пространствени закони и можем да създадем каквито ни хрумнат форми, изменяйки първообраза й.

Тогава какви промени бихме искали да направим с нея?

Какво би станало, ако тези промени могат дори да се движат в реално време, да се преплитат, наслагват и комбинират едни спрямо други и да изградят едно целокупно изображение?

Може ли това изображение да бъде задействано чрез манипулация от случайни хора и доколко те биха се забавлявали с дирижирането им и намирането на различните им комбинации в една изложбена зала?

Това са само част от въпросите, зададени от младите артисти в проекта „СЕНЗОРИЯ”, основан не само върху естествения порив за споделяне на изкуството, но и  върху изкушението, зрителят да бъде въвлечен във визуален експеримент, превръщащ го в УЧАСТНИК.

  • 21.00 – представяне на саунд дизайн;
  • 21.30 – СЕНЗОРИЯ
  • Жива музика: Бобо, Тошо, Табаков, приятели

НХА, галерия „Академия”, София „Шипка”1 / 16 май (събота) 2009;

за повече информация: www.nha.bg, www.nuitdesmusees.culture.fr,  Албена Спасова – 0885 07 80 11

…………………………………………………

Направете запитване за безплатен идеен и работен

проект за интериор.

Научете повече

Advertisements

3 responses to “Нощта на МУЗЕИТЕ – 16 май 2009

  1. Благодаря за споделената информация…
    Инициативата е много интересна и иноватовна!

    http://bulpete.wordpress.com

  2. Pingback: Top Posts « WordPress.com

  3. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s