ПИЩЕН ГРАДСКИ ПРАЗНИК НА ВОДАТА

Шумна сцена, художествено ателие и подвижна лаборатория за анализ на водата забавляваха малки и големи по време на

ГРАДСКИЯ Празник на водата

22 март

На 22 март в цял свят се чества Международният ден на водата. Сдружение „Аз обичам водата” организира пищен градски празник на водата, който се проведе в неделя – 22 март, пред Народния театър под патронажа на Столична община.

Въпреки капризите на времето празничната сцена събра множество софиянци от различни възрасти. Официалната програма бе открита от доцент доктор Борислав Великов, доайен в областта на водите, народен представител, член на парламентарната комисията по екология и водите. Освен великолепната сценична програма, съставена изцяло от деца от различни възрасти в градинката пред театъра бе разпъната огромна шатра, в която се организира художествено ателие.

Всички деца имаха възможност да се включат в конкурс за рисунка на тема „Аз и водата”. Особен интерес проявиха софиянци и към подвижната лаборатория за анализ на водата, организирана от „Аквахим”. Столичани, които пристигаха на площада с проби с вода от всички краища на София, отрупаха масата на лаборантите в желанието си да разберат, каква вода всъщност тече от тяхната чешма. Ето и краткия обощен анализ на специалистите от „Аквахим”:

Подложени на анализ бяха съдържанието на хлор, манган, нитрати и амоний, нивото на pH, както и твърдостта на водата. Всички анализирани параметри бяха в допустимите норми съгласно нормативната база (Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели).

Големият интерес към събитието, което студеното време не успя да помрачи, доказва, че хората се интересуват от качеството на водата, която тече от водопроводната мрежа и този интерес не е лишен от основание. Все пак водата, която пием, е в основата на цялостното ни здравословно състояние.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s