Гафове в интериора

bravotv.com

bravotv.com

 

Работата на интериорния дизайнер прилича на режисиране на пиеса без сценарий. Въпреки че проектът се уточнява в началото, в процеса на изпълнение възникват задачи с повишена трудност.

В дизайна на жилището има някои често срещани гафове, които могат да провалят един иначе добър проект:


1. Неочаквани цветове.

А) Харесвате си да речем бежов диван в мебелния магазин. Цветът е същият като завесите. Купувате го. Доставят ви го. Изненада. Сред другите мебели, на светлината в гостната той изглежда по-скоро жълт и изобщо не си ‘отива’ с пердетата.

treehugger.com

treehugger.com

 

Как да избегнем това?

Не гледайте на мебелите като на отделни единици. Колкото и хубава да е дадена мебел, помислете как ще я съчетаете с останалите преди да я платите.

Б) В общия случай избирате боя по каталог в магазина. Намирате ‘перфектния’ цвят и го поръчвате. След ден два доставката е изпълнена и започва боядисване. Хм, цветът изглежда различно… Притеснявате се, но си казвате: „ като изсъхне ще се оправи”. Но не се оправя!

Грешката е в това, че в повечето случаи мострата на цвета е хартиена и няма как на стената да изглежда по същия начин.

Как да избегнем това?

За да е истинска мострата, тя трябва да е поставена върху идентична на стената повърхност – парче гипсокартон например. Ако в магазина нямат такава, вие сами можете да си я направите. За целта първо ще си купите малка разфасовка от боята и когато сте сигурни, че това е цветът, който искате, ще си набавите останалото количество. 

2. Прекалено много материи и цветове.

И това правило има изключения, но в интериора трябва да се следва някаква обща концепция. Все пак, дори в еклектиката има логика 😉 За това, ако искаме домът ни да е хармоничен и да изглежда като едно завършено цяло, трябва да се придържаме към по-малко на брой цветове и материи, които да повтаряме на повече места.

eleganceredefined.com

eleganceredefined.com

 

3. Мебелите и аксесоарите, които си направихте по поръчка, не са точно такива, каквито сте си ги представяли.

А ) Кухнята. Преди да я поръчате, огледайте мостри на фирмата, която сте избрали за производител. Изпробвайте механизмите. Ако уредите за вграждане все още не са закупени, осигурете точни монтажни схеми. В противен случай може да се окаже, че кухнята е прекрасна, но фурната не се побира в предвидения отвор.

Б) Пердетата – от самото начало трябва да сте наясно какви пердета и корнизи ще използвате – дали ще са скрити или видими, дървени или алуминиеви … Преди да купите плата трябва да се посъветвате с човека, който ще ги шие за това колко плат да купите, което от своя страна зависи от това колко набрано ще бъде пердето. Не пестете пари от ширита. Ако пък сте се спрели на щори, внимавайте с размерите – има допустими широчини, които не бива да се надвишават, в противен случай, използването става по-трудно.

За всичко, което се прави по поръчка, важи едно и също правило – огледайте добре мострите, подберете внимателно цвета и размерите.

Анкета

   

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s