Pecha Kucha (6 снимки)

Pecha Kucha: караокето за дизайн идва в София през януари

На 29 януари 2009 г. (четвъртък) в София ще се проведе първото издание на Pecha Kucha Night (произнася се „Пе – Чак – Ча”, с ударение върху средната сричка, и на японски обозначава шумът от неангажиращ разговор или „лафче”)Очаква се 300 архитекти и дизайнери да се включват в нощта на Pecha Kucha в София, по време на която 12 от тях ще презентират в иновативния формат 20 х 20 своите проекти, идеи и източници на вдъхновение.

28 юни 2007, Богота, Колумбия

28 юни 2007, Богота, Колумбия

Зад, на пръв поглед странното име, всъщност се крие най-иновативният формат за презентации в света, който от своя страна провокира създаването на глобална “офлайн” мрежа от десетки хиляди творци, които се събират периодично за да общуват, споделят и черпят вдъхновение. Очаква се 300 архитекти и дизайнери да се включват в нощта на Pecha Kucha в София, по време на която 12 от тях ще презентират в иновативния формат 20 х 20 своите проекти, идеи и източници на вдъхновение.

Формат за презентации

Берлин

Берлин

Дизайнерски клуб, социален феномен, тематично парти – какво все пак е Pecha Kucha?

Pecha Kucha е иновативен формат за презентиране лансиран от архитектите Астрид Клайн и Марк Дайтъм (Klein-Dytham Architecture) през 2003 г. в техния клуб SuperDeluxe в Токио. Идеята зад този формат е презентациите да бъдат максимално „стегнати”, така че нивото на интерес сред аудиторията да остане високо през цялото време. В наши дни, форматът 20 х 20 се разпространява като вирус и в академичните и бизнес среди.

Денвър, САЩ

Денвър, САЩ

Всеки от презентаторите илюстрира идеите си с точно 20 слайда (обикновено на Power Point), като всеки от слайдовете се появява на екрана автоматично за 20 секунди. Общо 6 минути и 40 секунди за цялата презентация. Презентиращият няма контрол върху времето, през което слайдовете са на екрана.Pecha Kucha Night (Нощта на Pecha Kucha) е уникално събитие, по време на което, обикновено между 12 и 20 архитекти, дизайнери и хора на изкуството, представят в неформална обстановка своите идеи и проекти, и споделят с аудиторията, какво ги движи и мотивира. Заради бързата смяна на презентатори и теми, нощите на Pecha Kucha често се наричат „караоке за дизайн„.

Токио

Токио

Вечер, посветена на дизайна и креативността

Любопитното в Pecha Kucha Night е, че редом с доказани имена като Рем Коолхас, Рон Арад, Том Диксън и Тойо Ито презентират също студенти и тепърва доказващи се творци – хора с послание, които желаят да го споделят със света.

Най-голямата социална мрежа на творци в света

Брисбейн, Австралия

Брисбейн, Австралия

Организираните периодично в над 150 града по света Pecha Kucha нощи постепенно прерастват в най-голямата социална мрежа на архитекти, дизайнери и хора на изкуството – „офлайн” аналог на популярни интернет мрежи като Facebook и LinkedIn. Сред причините за това са позитивното настроение сред участниците, многобройните източници на вдъхновение, разговорите на по питие с колеги и приятели и най-вече общият език – езикът на креативността.

Pecha Kucha идва в София!

Ел Пасо, САЩ

Ел Пасо, САЩ

Kато иновативна платформа, ориентирана към интериорния дизайн и архитектурата, Sgrada.com договори с Klein Dytham architecture да организира първата в България Pecha Kucha Night на 29 януари 2009 г. в столичния клуб „Соло”. В рамките на 2009 г. ще има общо четири издания на проявата.

Презентатори на първата Pecha Kucha Night в София ще бъдат:

Aedes Studio (арх. Пламен Братков)

I/O Architects (арх. Георги Кътов)

Plus Architecture (арх. Петър Торньов)

Studio Piperov (арх. Юлиан Пиперов)

Студио Deset (арх. Албена Младенова)

Zoomstudio (арх. Орлин Манолов)

WhATA (арх. Анета Василева)

Provocad

Студио Fimera Design ван Гроздев)

Студио Vizuarладислав Василев)

Съни Сънински режисьор и създател на експозициите „България на длан”

Ния Пушкарова – фотограф и учредител на сдружение IME

Темата на вечерта – ДИНАМИКА.

Advertisements

2 responses to “Pecha Kucha (6 снимки)

  1. Нямам търпение! 😉 Очаквайте снимки и клюки!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s